Tıbba Adanmış Bir Ömür
14.02.2022 / Konferans / Seminer

Prof. Dr. Şinasi Özsoylu Hocamız, 1927 yılında Erzurum’da doğmuştur. İstanbul Üniveristesi Tıp Fakültesi’nden 1951 yılında mezun olmuştur. Hacettepe’de Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları ihtisasını 1955 yılında tamamlamıştır. Dr. Şinasi Özsoylu, 1959-60 yılları arasında Washington Üniversitesi, St Louis Çocuk Hastanesi’nde pediatri uzmanı olarak, 1960-61 yılları arasında aynı üniversitede enzimoloji alanında çalışmıştır. Hocamız 1961-63 yılları arasında Pediatrik Hematoloji eğitimini Harvard Üniversitesi, Boston Çocuk Hastanesi’nde Dr. Louis K. Diamond’un supervizyonunda tamamlamıştır. Sonrasında Hacettepe Üniversitesi’ne dönen Dr. Özsoylu, 1963 yılında American Board of Pediatrics imtihanını kazanmış, 1964 yılında Doçent, 1969 yılında Profesör unvanlarını almıştır. Johns Hopkins Üniversitesi’nde 1971 yılında Nükleer Tıp alanında çalışmış, 1971-72 yılları arasında Maryland Üniversitesi’nde Ziyaretçi Profesör olarak bulunmuştur.

Prof. Dr. Şinasi Özsoylu, ülkemizde Pediatrik Hematoloji ve Pediatrik Hepatoloji alanlarında öncü olmuştur. Bu bilim dallarının kurulmasına bizzat önderlik etmiştir. 1994 yılında emekli olana dek Hacettepe Üniversitesi, Pediatrik Hematoloji ve Pediatrik Hepatoloji Bilim Dallarına Başkanlık yapmıştır. Uluslararası alanda da tanınan bir isim olan Prof. Dr. Şinasi Özsoylu Hocamızın 1000’e yakın yayını ve iki kitabı bulunmaktadır. Özellikle mega-doz metilprednizolon tedavisinin akut ITP tedavisinde kullanılmasını literature kazandırmıştır.