Multipl Skleroz’da Diyet Yaklaşımları
29.05.2024 / Konferans / Seminer

Multipl skleroz, merkezi sinir sisteminin inflamasyon, demiyelinizasyon ve aksonal kaybı ile seyreden bir otoimmün hastalıktır. Hastalığın seyrinde bireysel farklılıklar ve tedavide önemli ilerlemeler olmasına rağmen, MS genç yaşlarda nörolojik engelliliğin en yaygın nedenlerinden biri olmaya devam etmektedir. Farklı genetik ve çevresel faktörler hastalığın gelişimine ve ilerlemesine katkıda bulunabilir. Genetik yatkınlık riskin sadece bir kısmını açıklarken, yaşam tarzı ve çevresel faktörler de MS riskinin açıklanmasında önemlidir. Batı tarzı yüksek enerjili diyet, doymuş yağ asitleri, kırmızı et, yüksek sodyum alımı ve yüksek miktarda eklenmiş şeker tüketimi, hastalığın gelişiminde önemli olan beslenmeyle ilişkili risk faktörleri arasındadır. Bu sempozyumda, MS'li bireylerde uygulanan farklı diyet yaklaşımlarına değinilerek, hastalarımızın güncel beslenme alışkanlıklarına dikkat çekilecek ve MIND (Mediterranean-DASH Diet Intervention for Neurodegenerative Delay) diyetinin MS'li bireylerdeki etkilerine odaklanılacaktır.
Webinar Hacettepe Üniversitesi MS Araştırma ve Uygulama Merkezi’nce gerçekleştirilecektir. Katılımınız ve katkılarınız için şimdiden teşekkür ederiz. 
 

Tarih: 29.05.2024 Saat: 12:30-13:30
Toplantı bilgileri;
Zoom Toplantı Bağlantısı: 
https://zoom.us/j/99725869459?pwd=OVNFaTM3MXA4QllDMjZHUWJ1a3l3QT09
Toplantı Kimliği: 997 2586 9459
Parola: 932895

PROGRAM

Moderatör: Prof. Dr. Aslı Tuncer
                   Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı
                   Hacettepe Üniversitesi MS Araştırma ve Uygulama Merkezi

Konuşmacılar:
12:30 - 12:50: Multipl Skleroz’da Diyet Yaklaşımları 
                        Prof. Dr. Yasemin Akdevelioğlu 
                        Gazi Üniversitesi  Sağlık Bilimleri Fakültesi, Beslenme ve Diyetetik Bölümü
13:00 - 13:20: Multipl Skleroz’da MIND Diyet Deneyimi 
                       Dr. Dyt. Büşra Atabilen 
                       Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi,
                       Beslenme ve Diyetetik Bölümü
13:20 - 13:30: Tartışma ve Yorumlar