Mososaurus’lar geç Kretase’de (95-65 Milyon yıl öncesi aralığında) ortaya çıkmış ve sonunda yok olmuştur. 25-30 Milyon yıllık geç Kretase/Tebeşir Devri zaman diliminde yaşamışlardır. Etimolojik olarak Meuse canavarı demektir, çok iyi korunmuş devasa kafatası ilk kez Belçika Mouse nehri yatağındaki 65-70 Milyon yıllık geç Kretase mostralarında 1800’ lü yılların başında tesadüfen bulunmuştur.
Bu fosil tür şimdiye kadar dünyada sadece 7 lokalitede saptanmıştır. ABD, Hollanda, Belçika, Polonya, Bulgaristan, Türkiye ve en son olarak da 2014 yılında Italya’da bulunmuştur. Türk M. hoffmanni bu lokasyonların en genç olanıdır. O dönem okyanuslarının en iri canlısıdır ve 15-17 metre uzunluğundadır. Sadece kafatası 1.5 metre uzunluğundadır, Fosilin içinde yer aldığı kayalar, 65 milyon yıl öncesine ait olup, 65 milyon yıl önce Anadolu'nun neredeyse tamamı denizel, okyanusal koşullar altındaydı.
Kastamonu/Devrekani ile birlikte şimdiye kadar Dünya’da sadece 7 lokasyonda tespit edilen "Denizlerin dinozoru" veya "Dinozorların kuzeni" olarak da gayri resmi adlandırılan Türk Mosasaurus hofmannni’ye ait bulunan fosil kalıntılar Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü’nde sergilenmektedir.
Prof. Dr. Nathalie Bardet’ye Türk Mosasaurus hoffmanni’nin keşfine, taksonomik, stratigrafik ve ortamsal tanımlama ve yorumları ile (Bardet & Tunoglu, 2002, Tunoğlu ve Bardet, 2006) ve Prof. Dr. Anusuya Chinsamy Turan’a kemik doku, mineral, petrografi, jeokimya ve radiometrik yaş çalışmalarından (Chinsamy, Tunoğlu & Tomas, 2012) dolayı verdiği destek ve yardımları için teşekkür ederim.