Tarih ve Musiki Geleneğinin Buluşması: Türk ve Avrupa Kültüründe Tarihi Türküler Uluslararası Sempozyumu
13.03.2024 / Kongre / Sempozyum

Sempozyumun ana konusu olan tarihî türküler, Anadolu ve Avrupa’da söylenmiş olan ve söylenmeye de devam edilen halk ürünleridir. Bölgesel ve ulusal tarihi derinden etkileyen olaylar, halkın hafızasında yer edinmiş, zamanla ağıt ve türküye dönüşerek nesilden nesile aktarılmaya devam edilmiştir. Anadolu ve Balkanlar’da yaşanan göçler, savaşlar, fetihler, toprak kayıpları, devlet yönetimiyle ilgili gelişmeler, hükümdar ve devlet adamlarının ölümleri, isyanlar, bölgesel ve ulusal kahramanların başından geçen olaylar tarihî türkülerin ana temasını oluşturmaktadır. Bazı tarihî türkülerde, bireysel olaylar anlatılarak bölgesel ya da ulusal sorunlara temas edildiği de görülmektedir. Tarihî türküler; tarihsel ve psiko-sosyal açıdan halkın yaşamına dair bilgiler bulunduran, sözlü kültür mirası ürünleridir.  
Sempozyumun temel amacı; Türk tarihinde önemli bir yere sahip olan tarihi olayların, türküler ve ağıtlar yardımıyla değerlendirilmesidir. Böylece tarihi olaylara halkın bakış açısının yansıtılması da amaçlanmaktadır. Sempozyum vasıtasıyla, literatürde tarihî türkülerle ilgili yapılmış bulunan kısıtlı sayıdaki çalışmaya yenilerinin eklenmesi, literatürün zenginleştirilmesi hedeflenmektedir. Sempozyumda sunulan bildiri metinlerinin özeti basılı ve elektronik olarak, tam metinleri ise elektronik kitap olarak yayımlanacaktır. 
Sempozyum 13-14 Mart 2024 tarihleri arasında gerçekleşecektir. Sempozyum yüz yüze ve çevrimiçi şekilde yapılacaktır. 13 Mart Çarşamba günü olan oturumlar Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü’nde; 14 Mart 2024 Perşembe günü oturumları ise çevrimiçi ortamda, Zoom programı aracılığıyla gerçekleştirilecektir. 

Sempozyum Dili: Türkçe, İngilizce.
Konu Başlıkları
Anadolu ve Avrupa’da Gerçekleşen;
Fetihler
Toprak Kayıpları
Göçler
Savaşlar
Bölgesel Direnişler
İsyanlar
Eşkıyalar ve Eşkıyalıkla İlgili Olaylar    
Padişah, Şehzade veya Devlet Yöneticisi Ölümleri
Halk Kahramanlarının Başarıları veya Ölümleri
ile ilgili türkü ve ağıtlar sempozyumun konusunu oluşturmaktadır.